Te szybkie kotleciki to moje popisowe danie. Są tak smaczne, że nie nadążam ze smażeniem
Przygotowałam kotlety siekane na bazie mięsa z indyka. Możecie jednak sięgnąć również po kurczaka. Jego delikatne mięso idealnie sprawdzi się w tym przepisie. Pamiętajcie, że nie musicie sztywno trzymać się wskazanej receptury. Zachęcam was do tego, by ją modyfikować i dostosowywać do swoich oczekiwań, potrzeb oraz preferencji smakowych. Kreatywność i elastyczność w kuchni to podstawa. Dlatego nie bójcie się eksperymentować.
Jak zrobić szybkie kotlety siekane?
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania kotlecików bez problemu znajdziecie w każdym sklepie spożywczym lub supermarkecie. Przyrządzanie tego przysmaku to świetna okazja do oczyszczenia lodówki i kuchennych szafek z zalegających w nich zapasów. Do masy mięsnej możecie dodać nie tylko paprykę czy cebulę, ale również inne warzywa, na przykład marchewkę, brokuł lub por. Dobrze sprawdzą się też pieczarki i zioła (bazylia, kolendra, lubczyk itp.).
Przepis: Kotlety siekane
To świetna propozycja na szybki, sycący obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 500 g fileta z indyka
- 1 papryka czerwona
- 1 mała cebula
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 70 g sera mozzarella
- 3 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyte i oczyszczone filety z indyka pokrójcie w drobną kostkę. Obierzcie cebulę i posiekajcie. Umyjcie też paprykę i drobno ją pokrójcie.
- Robienie masyMięso i warzywa przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do nich pozostałe składniki, a całość dokładnie wymieszajcie.
- Smażenie kotlecikówRozgrzejcie patelnię. Smażcie niewielkie porcje kotlecików do momentu aż się zrumienią i zyskają pożądany kolor.
Rada: Kotleciki możecie usmażyć na mieszance oleju i masła klarowanego. Wystarczy połączyć oba tłuszcze w proporcji 1:1.
Wskazówka: Usmażone kotleciki warto przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Z czym podawać kotlety siekane?
Kotlety siekane doskonale komponują się z wieloma różnymi składnikami. Można je łączyć między innymi z ziemniakami, ryżem, kaszą gryczaną, a także frytkami czy różnego rodzaju sałatkami na bazie warzyw. Ten przysmak świetnie sprawdza się również jako imprezowa przekąska. Tworzy niezwykle udany „duet” z rozmaitymi dipami, na przykład domowym sosem czosnkowym, pomidorowym, koperkowym czy jogurtowym.
Szybki kotlety siekane w wersji light
Kotlety siekane możecie przygotować również w wersji dietetycznej. Wystarczy wprowadzić jedną zmianę w klasycznym przepisie. Zamiast smażyć przysmaki na patelni, upieczcie je. Wyłóżcie porcje masy mięsno-warzywnej na blachę z papierem do pieczenia i wsadźcie ją do piekarnika nagrzanego temperatury 180 stopni na około 30- 35 minut.